Historie sportu

18.03.2010 22:20

 

První zmínka o účasti soutěžního družstva

SDH Mor. Ostrava – Zábřeh sahá až do  roku 1947

 

Jednalo se o hasičskou soutěž družstev o pohár Zemského velitele br. Ing. WEISE (Tak zněl oficiální název této soutěže). Soutěž se skládá ze 100metrového překážkového běhu s potřebnou hasičskou výzbrojí, ze školního cvičení dle nového řádku V – 3b a z hasičského útoku. Tato soutěž byla vrcholnou soutěží na Moravě a předcházely jí další soutěže.

 Soutěž družstev Okresní hasičské jednoty, která se konala v Přívoze, muži SDH Ostravy -Zábřeh vyhráli. Postoupili do krajského kola soutěže, která se konala v Příboře, kde opět vyhráli. Následně družstvo mužů postoupilo do nejvyšší soutěže, která se konala ve Šlapnicích u Brna. Naše družstvo se umístilo na 3. místě. (Při předávání cen velitel našeho družstva na protest nesprávného rozhodování cenu nepřebral. Sdělil předávajícímu, že jsme přijeli do Brna čestně soutěžit. Navíc v rozhodčí komisi nebyl nikdo z ostravského kraje zastoupen).

 Za rok 1948 jsme se zúčastnili soutěže OHJ ve Staré Bělé, kde v běhu na 100 m a ve školním cvičení jsme se umístili na 1. místech a v hasičském útoku kvůli technické závadě stroje na místě 3.

 V roce 1949 se uskutečnila soutěž o putovní pohár br. Jindřicha Merty in memoriam na hasičském hřišti v Zábřehu při hasičském dni. Družstvo SDH Ostravy – Zábřeh se umístilo na 2. místě. Součástí této soutěže bylo vyhodnocení nejukázněnějšího družstva. V této soutěži se naše družstvo umístilo na 1. místě a přebralo pohár br. Dr. Vojtěcha Renče.

 V roce 1950 OHJ Ostrava na našem hasičském hřišti uspořádala Okresní kolo soutěže. Vítězem se stalo družstvo Ostravy – Zábřeh. Krajské kolo se konalo v Příboře, kde jsme opět zvítězili. Nejvyšší mezikrajská soutěž se konala v Třebíči. Sjelo se zde 5 SDH z krajů Brno, Jihlava, Gottwaldova (Zlína), Olomouce a Ostravy. I na této soutěži jsme vybojovali 1. místo.

 Začátky v soutěžích hasičských družstev Československého hasičstva můžeme hodnotit úspěšně.

 V roce 1953 započala intenzivní příprava na Národní soutěž požárních družstev (NPSD) v pořadí druhého družstva mužů SDH Ostravy – Zábřeh. Toto družstvo v roce 1954 postoupilo do nejvyšší soutěže, která se konala v Praze. Z 32 požárních družstev se to naše umístilo na 12. místě. Toto umístění ovlivnil nedostatečný přítok vody do nádrže. V tomto roce se naše družstvo poprvé zúčastnilo soutěží za řekou Ostravicí ve Slezskoostravském okrsku, kde obsadilo několik 1. míst.

V roce 1959 se v pořadí 3. družstvo mužů probojovalo do krajského kola NPSD, které se konalo v Kopřivnici. Toto družstvo se v roce 1961 zúčastnilo krajského srazu požárních družstev v Opavě. V roce 1963 se v pořadí 4. družstvo mužů probojovalo do krajského kola v Novém Jičíně, kde se umístilo na 5. místě.

Pak následovaly střídavě úspěchy i neúspěchy v různých soutěžích. V roce 1968 postoupila 2 naše družstva mužů do okresního kola soutěže. Vítězné družstvo se zúčastnilo vyřazovacích závodů v Příboře.

V roce 1969 se naše družstvo mužů zúčastnilo krajské soutěže ve Vsetíně, kde obsadilo 8. místo. Od tohoto roku se našemu družstvu mužů nepodařil postup do krajských kol. Družstvo se po každoroční účasti na I. A II. Kole soutěže zúčastňovalo pohárových soutěží v okolních sborech a také v okresech Opava, Frýdek – Místek, Nový Jičín a Přerov. Naše družstvo získávalo vavříny vítězství, pěkné výsledky, ale samozřejmě někdy i neúspěchy.

 Od roku 1970 ObNV Ostrava 3 jako první v městě Ostrava uspořádal pohárovou soutěž o putovní pohár Rady ObNV Ostrava 3. V roce 1972 jsme potřetí zvítězili a pohár jsme získali natrvalo. Od roku 1973 se soutěžilo v pořadí o druhý pohár Rady ObNV Ostrava 3. V této soutěži se nám podařilo vyhrát teprve až v roce 1982 a pak následně v roce 1984 jsme získali i druhý pohár natrvalo. Třetí pohár, o který se soutěžilo, se nám již získat nepodařilo.

 Vrcholnou soutěží ve městě Ostravě byla soutěž o Putovní pohár primátora města Ostravy, která započala v roce 1971. Soutěž se konala každoročně vždy na konci sezóny. Zpočátku se mohly této soutěže zúčastnit všechny SDH, které se přihlásily. Později mohly postoupit pouze 3 družstva z obvodu. Nám se z počátku moc nedařilo, až v roce 1984 jsme poprvé tuto soutěž vyhráli, potom v roce 1986 jsme pohár získali natrvalo. Druhý pohár v této soutěži jsme natrvalo získali v roce 1989.

 Od roku 1980 jsme měli ucelený kolektiv v soutěžím družstvu mužů, který byl odchován z Mladých hasičů a dorostenců. Toto družstvo mužů po 17-ti leté přestávce nás opět začalo reprezentovat v krajských kolech soutěže v požárním sportu. V roce 1983 jsme uspořádali I. Ročník soutěže „O stříbrného Vítka“. V roce 1983 a 1984 jsme soutěž vyhráli a v roce 1985 získal prvenství ZPÚ VŽSKG. V roce 1986 a 1987 jsme opět soutěž vyhráli. V roce 1988 získal zase prvenství ZPÚ VŽSKG. V letech 1989 – 1990 vyhrálo družstvo VPS Nová Ves. Následně došlo ke změně názvu v Železárnách Vítkovice a tím byla soutěž „O stříbrného Vítka“ ukončena. Jelikož tuto soutěž žádné družstvo nevyhrálo, trofej „Stříbrného Vítka“ zůstala organizátorovi soutěže, který ji vystavil v Síni tradic SDH Ostrava – Zábřeh.

 

Od roku 1987 naše družstvo reprezentovalo v soutěži PS město Ostravu mezi požárníky z povolání. Umístili se na 5. místě, v roce 1988 získali dokonce 3. místo. I když ve třech disciplínách PS docílili velmi dobrého umístění, tak nám celkové umístění ovlivnil výstup pomocí hákového žebře do 4 podlaží cvičné věže.

V roce 1987 jsme se zúčastnili 25 pohárových soutěží. V historii sboru to bylo nejvíce soutěží. V roce 1988 jsme se zúčastnili halové soutěže v Jablonci nad Nisou, kde ve štafetě 4x100 jsme se umístili na 3. místě a v běhu na 100m překážek se Jiří Nikl umístil na 1. místě a dostal se do reprezentačního družstva SPO ČSR. V roce 1989 se nám již v Jablonci nepodařilo obhájit výsledky z roku 1988.

V roce 1990 se družstvo mužů na krajské soutěži ve Frýdku – Místku umístilo na 2. místě.

Od roku 1991 jsme uspořádali novou soutěž „Memorial br. Václava Matěje II“, kde se muži umístili na 2. místě. V druhém ročníku této soutěže naše družstvo obsadilo 1. místo. V roce 1992 jsme se v krajské soutěži v Zábřehu na Moravě umístili na 9. místě.

 

V roce 1992 OSH Ostrava uspořádalo jako náhradu za soutěž o pohár primátora vlastní soutěž nazvanou „O pohár OSH Ostrava“. Umístění družstva – 1. místo. V roce 1993 se muži na soutěži memoriál V. Matěje umístili jako 2.

V roce 1994 se naše družstvo mužů doplněné o tři členy družstva v rámci kraje zúčastnilo MČR v PS v Havlíčkově Brodu. Celkové umístění 2. místo, stříbrná medaile, ale v požárním útoku jsme skončili 1. s časem 27,22s.

V roce 1994 jsme memoriálovou soutěž nepořádali z důvodu terénních prací na hřišti. Na IV. ročníku této soutěže v roce 1995 jsme se umístili na 9. místě. V roce 1996 jsme na této soutěži zaznamenali nejmenší účast družstev na soutěži, naši skončili poslední. Malá účast byla ovlivněna delší neúčastí družstva na pohárových soutěžích okolních SDH. Za těchto okolností rodina V. Matěje požádala o ukončení soutěže.

 

V roce 1997 se družstvo mužů zúčastnilo II. Kola PS a dvou pohárových soutěží. Současné družstvo mužů vyzvalo členy soutěžního družstva z 80. tých let k porovnání sil. I když družstvo mužů z 80. let po dvou pokusech vedlo, ve třetím pokusu se podařilo současnému družstvu zvítězit.

V roce 1998 se družstvo mužů zúčastnilo jen 2. kola PS. V družstvu se našlo několik nespokojených členů s neúčastí našeho družstva na pohárových soutěžích. Zmobilizovali síly a zúčastnili se dvou soutěží. V roce 1999 byla jen účast na dvou pohárových soutěžích. V roce 2000 nebyla žádná činnost. V roce 2001 se opět našel iniciátor, který částečně stmelil kolektiv, a družstvo mužů se zúčastnilo II. Kola PS a osmi pohárových soutěží.

V roce 2002 byla účast na 5-ti pohárových soutěžích a následně pak bylo konstatováno, že soutěže již nejsou doménou naší činnosti, tak jak tomu bylo v 80.- tých letech. V roce 2003 následovalo definitivní ukončení činnosti soutěžního družstva mužů v SDH Ostravy - Zábřeh.

 

Z dostupných pramenů zpracoval br. Haluška

—————

Zpět